Danmark och Sverige har varit i krig många gånger under historien. Efter det så kallade Kalmarkriget 1611-1613 hade Danmark erövrat Sveriges enda fästning och hamn på västkusten – både Halland och Bohuslän var danskt – i Älvsborg vid nuvarande Göteborg. För att få tillbaka fästningen skulle Sverige betala 1 miljon silvermynt; en enorm summa. Svenska kungen samlade in pengarna med hjälp av höga skatter och lån från utlandet, något som drabbade folket i Sverige hårt.

Efter att pengarna betalats till Danmark träffades kung Kristian IV och Gustav II Adolf för att fira i Halmstad en vecka i februari 1619. Nog var det en fest för dem som fick vara med, men bönderna och borgarna i trakten fick leverera extra mycket mat och dryck till kalaset. Platsen för festen var det nybyggda slottet i Halmstad, ett slott som än idag är i bruk för möten och kalas, fast inte så ofta med kungar bland gästerna.

Till minne av mötet står idag den så kallade Kungastenen framför Rådhuset på Stora Torg, ett konstverk av Edvin Öhrström från 1952.