En vattusoppa med lök

Skala lök och lägg honom i rent vatten att sjuda med ett sönderrört ägg i vattnet blandat. När löken är sjuden, så slå 4 eller 5 ägg det hetaste du kan däri, så blomman och det vita följes åt; låt litet sjuda det till äggen hava nog. Häv så veteskivor i ett fat och slå soppan med äggen därpå; förgät intet smör och salt.

 

Grönkål

Tag tu eller tre gröna kålhuvuden, tag bort de yttersta bladen och tag 6 eller 7 stycken lökar och hacka dem rätt små ihopa med kålen och låt så i en potta eller i en kittel, och ett gott stycke smör däri och ett stycke halvsudet oxekött. Låt så väl sjuda det ihopa, tag 1 eller 2 ägg och söt gädda, rör det väl först ihopa och låt lagom kokas. Med örterna gör därpå som du vill.

 

Huru man ska koka färsk lax

Först skall man skölja slemmen av laxen rätt väl utanpå och lägga honom så på ett rent bräde och fläka honom upp och skölja bloden av honom med ättika och vispa det rätt sönder och sila det igenom ett rent kläde. Tag så 2 skedar mjöd, ingefära, kanel och litet rivet bröd, persilja, mejram, och timjan och ett stort stycke smör och socker. Lägg så laxen i sjudande vatten och låt honom väl sjuda upp med litet lök; red så honom av med samma ättikan. Det bliver rätt gott och smakar rätt väl.

Recepten är hämtade ur boken En gammal svensk kokbok från år 1650 ånyo utgiven av Per Erik Wahlund, 1990

 

Meny på Halmstad Slott 1619

När Gustav II Adolf besökte Halmstad Slott och kung Christian IV år 1619, serverades följande rätter till middagen:
Stekt kramsfågel, stekt kalkon, hare, stekta järpar, stekta nejonögon, stekt lax, rådjurssadel, fårstek, oxstek, lammstek med kapris, kokt kalv, stekt hare, sprängd gås, järpar med citron, surstek, oxstek med ris, lammstek med muskot, höns med rosmarin, körsbärssoppa, smörstekt gös, salt gädda, abborrar med fläsk, vinkokta foreller, gädda i smör, ostron, kräftor, orrpastejer, hönspastejer, mandelbröd, körsbärssylt och sockertårta.