Dyrtider och varma tröjor
Den 11 november 2022 meddelades att ”Årets Julklapp 2022” är en hemmastickad tröja. Varje år sedan 1988 har föreningen Svensk Handel utsett en julklapp som man tänker, att den, den kommer riktigt många att köpa och ge bort detta år. Ja, visst vill ju Svensk Handel att man skall handla extra mycket också kring jul, men man har samtidigt velat vara lite listig. Vad är årets snackis? I år valde man alltså att utlysa en hemmastickad tröja; en sak man alltså inte ens kan köpa färdig, utan får tillverka själv.

Så, varför blev det en hemmastickad tröja? Jo, 2022 har varit ett år med höjda priser på mycket, och kanske lite extra på sådant som gör det varmt – el, fossilt bränsle och annat man värmer upp hus och lägenheter med. Många har drabbats hårt och till och med så hårt att man fått lämna sina bostäder. Flera företag har lagts ner. Så, ett hemmatillverkat plagg, som höjer värmen på kroppen utan att man behöver elda mer är nog en väldigt bra symbol för vintern 2022.

Och visst har man i Sverige varit med om liknande tidigare i historien. Under andra världskriget blev det rejäl brist på bränsle, och även i den svenska riksdagen hade man dragit ner på temperaturen. Det berättas en historia om detta, när statsministern Per Albin Hansson mötte den svenska kungen Gustav V i riksdagshuset. För att hålla värmen hade statsministern tagit på sig en extra ylletröja.

– Vilken trevlig tröja statsministern har skaffat sig, sade kungen.
– Tack, ers majestät! Den har min hustru stickat, svarade Per Albin.
– Jag har själv en likadan …
– Åh, har ers majestät?
– … när jag jagar.

Efter detta möte fick statsministern klara sig utan varma tröjor i riksdagen. Det var väldigt viktigt med korrekt klädsel på den tiden. Stackars frusna statsministern! Han hade nog blivit nöjd med valet av årets julklapp 2022.