Annas kläder

På 1700-talet gick man sällan barhuvad. Annas huvudbonad är en mösseklut, en liten hätta i linne med spets för vardagsbruk. Om axlarna bär hon en stor sjal, nerstoppad under förklädet. Hennes förkläde har en påsydd bröstlapp med hängslen. Klänningen kallas livkjol och består av två delar – lång kjol med
mycket vidd och tröja med långa ärmar utan manchett.

Anders kläder

På huvudet bär Anders en karolinerhatt, en bredbrättad filthatt uppvikt på tre sidor. Den lilla scarfen runt halsen kallas kravatt. Hans överrock är en långrock med breda ärmuppslag. Under långrocken bär han en storskjorta med krås vid ärmarna ärmar och hals. Knäbyxorna kallas culotte. De har en lucka som knäppning i midjan och fästes med knappar, rem och spänne. Hans knästrumpor är i stickade i ull och på fötterna bär han läderkängor med spänne.

Pehr Rådmans kläder

Även Pehr Rådman bär karolinerhatt, överrock, storskjorta, culotte, ullstrumpor, läderkängor och runt halsen – en kravatt. På 1600-talet blev det vanligt att arméerna i de olika europeiska krigen på kontinenten värvade kroatiska ryttare som legosoldater. Dessa ryttare var kända som riktigt vilda sällar och utgjorde ett exotiskt inslag i de olika arméerna. Som kännetecken hade de kroatiska ryttarna en speciell halsduk. På 1670-talet blev denna halsduk förebild för ett franskt modeplagg. Det franska ordet cravate kommer av den äldre tyska formen för kroat, nämligen krawat.