Att fira påsk

Äter du någon speciell mat till påsk? Delar ni ut påskägg? Kanske går du i kyrkan på helgen? Eller är du bara ledig lite extra? Många av våra helgtraditioner är kopplade till kristendomen – jul, fastan, lucia och andra helgdagar.

Men redan innan kristendomen vann mark som religiös tro fanns det seder och bruk som firades världen över, och påsk är inget undantag.

Kristendomens påsk berättar om Jesus och när han korsfästes på Golgata i Jerusalem. Men faktiskt är det så, att Jesus kom till  Jerusalem för att fira den judiska påsken; Pesach. Judarna firar påsk till minne av uttåget ur Egypten, men det har också med  skördeperiodens början att göra, då man bland annat slaktade och åt lammkött.

I vår nordiska tradition äter vi också ofta lamm till påsk. Att vi idag brukar dela ut påskägg fyllda med godis lär ha att göra med att man förr i tiden, efter en lång vinter, åter började få ägg från hönsen.

Våra traditioner är nästan aldrig komna ur en händelse, utan sammanvävda från olika kulturers vanor och olika tiders bruk. Vad kommer vår tid att lägga till i framtidens traditioner? Det bestämmer du och jag!

mars 2014