Hej, jag heter Charlotta och jag bor på Slottsmöllan i Halmstad. Jag fyllde 15 år i våras. Jag och mina föräldrar har just kommit hem från marknaden på torget. Vi går dit ibland på lördagarna. Då är där alldeles fullt med stånd som säljer frukt, grönsaker, bröd, kött och fisk. Min far arbetar på Slottsmöllans industri där de tillverkar tegel. Ja, min mor och jag arbetar där också fast med klädestillverkning. Vi flyttade hit från Slättåkra när far fick arbete på Slottsmöllan. Vi är sex syskon i familjen, men det är bara jag som bor kvar hemma.

När jag har varit inne i stan på vintrarna, och det börjar skymma tänds gatlyktorna. Ja, inga gasljus, utan lampor med elektricitet. Hemma har vi fotogenlampor.

Häromdagen var kungen på besök i stan. Oscar II. Han åkte i en kortege längs Storgatan och jag lyckades vinka till honom! Kungen hade kommit hit med tåget. Min far har lovat att vi också snart ska åka tåg. Till Varberg. Jag har aldrig åkt tåg men min bästa vän har berättat om när hon åkte tåg hela vägen till Nässjö. Fortare än den snabbast galopperande hästen!

Vid Lilla Torg ligger stadens fattighus. Min vän Kristina har en faster som bor där. Det är en skrämmande plats. En gång gick vi in där för att hälsa på fastern och där var så smutsigt och en massa människor som skrek och grät. Min far säger att det är synd om dem som bor där. De har inte något arbete, eller egen bostad. En del är ganska så sjuka också. Vi ska vara mycket glada över att vi mår bra och över att far och mor har lyckats få arbete. En del får inget arbete för att de dricker för mycket sprit, säger min far. Min familj dricker inte alls någon sprit. Vi är med i Nykterhetslogen blåbandsföreningen. De brukar ha möte och ibland träffas de hemma hos oss. Vi sjunger sånger tillsammans, och några diskuterar vilt hur vi skall rädda dem som ”slukats av brännvinsdraken”, som de säger.

På väg in till stan passerar man Tivoliparken. Där finns en kägelbana som vi spelat vid några gånger då min familj besökt parken. Det är mycket festligt, men det kostar pengar att gå in. I parken promenerar alltid finklädda människor på helgerna. Jag skulle också gärna promenera i parken. I fin klänning. Gärna med en stilig fästman.

En vän till mig bor på Storgatan i stan. Och i deras grannfamilj finns en flicka som heter Klara Johansson. Och nu kommer det – hon har precis tagit examen här i Halmstad. Hon är den första kvinnan som tagit examen vid Läroverket här. Det går! Vi kan också ta studentexamen! Jag skulle gärna vilja ta examen. Jag tror mina föräldrar skulle varit väldigt stolta då. Men, jag måste arbeta istället. Hjälpa till med pengar till hushållet.

Uppe på Galgberget har man planterat träd och det ska bli en skog av det. Förr avrättade de folk där som begått hemska brott. Min väns mormor har berättat för oss om den sista avrättningen som skedde där. Det var en kvinna som dödades som straff för att hon försökt förgifta sin man. Nu finns inte avrättningsplatsen kvar. Men jag brukar ändå tänka på det när jag åker förbi berget.

Se och hör Charlottas berättelse (animerat bildspel)

Charlotta har vinkat på kungen


Hon hade gärna klätt sig i finare kläder, som de tjusiga flanörerna på Storgatan