Jöns kläder

Jöns har vegamössa, en skärmmössa med en smal kant, platt kulle av tyg och en hård blank skärm. Vegamössan började användas inom militären på 1800-talet. Sjömännen ombord på fartyget Vega vid Nordenskölds forskningsresa genom Nordostpassagen från Atlanten längs Sibiriens kust till Berings hav bar också dessa mössor, gav upphov till namnet och gjorde modellen allmänt populär runt förra sekelskiftet. Hans linneskjorta har vida ärmar och liten krage och västen i ylle har en enkel knapprad mitt fram. Byxorna är också av ylle med lucka och knytband i knälinningen. Gylfen var ett sprund framtill som slöts med stora och vackert utformade knappar. Gylfmodet fick ge vika för byxluckan som 1700-talets knäbyxor – culotter – försågs med. I och med byxluckans införande avsexualiserades herrbyxorna. De stickade knästrumporna i ull fästes under knälinningen på byxan. Skorna är gjorda helt i trä. Dessa träskor slet hårt på strumporna så ibland hade man ingen fot på strumpan.

Godsägare Hammar

På huvudet bär Hammar en Cylinderhatt; cylinderformad filthatt. I slutet på 1700 talet var den bredast upptill med litet brätte och användes till en någorlunda städad klädsel fram till 1850 talet. Hans halsduk är en så kallad kravatt, ett barn av revolutionen. Löskragen under kravatten kunde ibland vara så hög att de fick namnet fadermördare. Hans väst är rakt avskuren över byxlinningen med enkel knapprad och överrocken, en rockfrack som först tillverkades i Storbritannien och blev en del av modeklädseln under 1700-talets andra halva. Det var först ett plagg för ryttare, vilket förklarar den kluvna skörten och den livskurna framsidan. Till en början var fracken ett elegant och färgglatt plagg – brun, blå, grön – och allt annat än svart. Framstyckena var korta, kragen mycket hög och dubbelvikt och slagen enorma eller saknades helt. Byxorna han bär är knälånga ridbyxor och på fötterna ridstövlar med högt slag. Tillsist bär han också en käpp. ”Att gå med käpp hör till överklassens njutningar. Morgonkäppen är möjligast enkel, utan beslag. Förmiddagskäppen har en guld- eller silverknopp, eventuellt krycka med guld eller silverbeslag. Aftonkäppen är av ebenhots med elfenbensknopp eller krycka”.

Pigan

På huvudet bär pigan ett huckle, knutet i nacken för att ha pannan fri när hon lutade sig mot kon vid mjölkning. Hennes klänning är en kortärmad linneklänning med stor krage, kantad med spets. Förklädet är ett grovt linneförkläde. Ofta användes en grov jutesäck vid mjölkning. På fötterna bär hon träskor.