Jag heter Jöns och är 13 år. Jag bor i Eldsberga och har just börjat arbeta på ett säteri. Ja, sedan fyra månader. Ägaren till gården heter A J Hammar. Han är nog egentligen en rätt så snäll, men lite sträng man. Jag får hjälpa till med olika sysslor på gården, men oftast hamnar jag i stallet, där jag mockar och tar hand om gödsel. Vi är ett par pojkar i min ålder som arbetar här. Ja, och vi bor här också tillsammans i en del av stallet.

Mina föräldrar? Ja, de är mycket fattiga. De bor i ett litet torp utanför byn. Marken som mina föräldrar odlade på ändrades i och med storskiftet. Deras små bitar av mark slogs samman till en större del. Men det var ingen bra mark. Den var mager och dålig och har inte gett mycket skörd de senaste åren. Därför blev jag skickad iväg för att arbeta. Alla pengar jag tjänar skickar jag hem till min familj.

Herr Hammar som äger säteriet har pratat om att det är viktigt att alla barn får gå i skolan. Alla? Jag? En dag hörde jag honom prata med en annan herre, en fin herre som var på besök, att det snart ska bli en lag på att alla barn ska få gå i skolan. Jag skulle gärna ha gått i skolan. Ja, om min familj haft råd till det. Jag har i alla fall lärt mig att läsa lite grann genom husförhören. Prästen kommer hem till oss i byn för att se om vi kan läsa texterna ur katekesen. Vid ett förhör hade jag glömt bort det femte budordet. Då blev prästen mycket ond på mig.

En dag i förra veckan fick jag följa med Herr Hammar och några av drängarna på gården in till Halmstad. Till staden. De skulle lämna en häst till en herre där. Jag hade aldrig varit i stan tidigare. Herr Hammar visade oss kyrkan vid torget och hospitalet. Vi åkte också förbi odlingarna av tobak precis utanför en stor port. Herr Hammar har en fabrik i staden där han tar hand om tobaken. Halmstad, dit vill jag fler gånger!

Vårt land har fått en ny kronprins. Han heter Karl Johan. Egentligen hette han något annat till en början, han har nämligen kommit från ett annat land. Han har besökt Halmstad för några år sedan har jag hört. I rummet vi bor i har de hängt upp en tavla med både kungen och kronprinsen. Jag undrar hur han tycker att det är att bo i Sverige?

Ibland får vi tidningen av Herr Hammar när han läst klart den. Halmstad Tidning står där längst upp. I den senaste tidningen vi fick läste vi om den franske kejsaren. Napoleon. Jag förstod inte allt de skrev. Men han var visst väldigt duktig på att kriga. Själv är jag bra på att skyffla hästbajs. Undrar om vi någonsin kommer att få det bättre här i Halland?

Se och hör Jöns berättelse (animerat bildspel)

Jöns vill gärna gå i skolan

 

Nu arbetar han på ett säteri