Under krigsåren hade det varit ransonering av maten och varor som kaffe, socker och smör hade varit mycket begränsat. Efter kriget förändrades detta och 1950-talet innebar en rad förändringar.

Nu öppnade de första snabbköpen och i mitten av 1950-talet introducerades djupfrysta varor. Felix kom här med ett stort sortiment av sådana. Nu introducerades också pulver, konserver, Kalles Kaviar och ketchup i plastflaska. Den första hamburgerrestaurangen öppnade och Radiokakan, som när man skar den liknade framsidan på en transistorradio, blev populär och avnjöts framför radion.

 

Radiokaka

(ca 20 bitar)
200-250 g kokosfett
200 g mörk choklad
2 ägg
3 dl florsocker
Ca 25 fyrkantiga eller runda kex av ”Marie-typ”

Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet. Klä en avlång form, ca 1 ½ liter, med bakplåts- eller  smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter i  kex och smet. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.

Receptet är hämtat ur boken Sju sorters kakor, ICA bokförlag Västerås, 1988. Utgiven första gången 1945.

 

Trollmos

3 äggvitor vispas hårt. 2-3 msk fint socker (1 åt gången) vispas med äggen, friska jordgubbar passeras i äggvitorna och moset röres därefter. Man fortsätter att vispa tills det blir lätt och poröst. Serveras i skål.

 

Kolakarameller

½ liter grädde (söt)
3 hg socker
2 msk sirap
2 msk cacao
2 msk ättika
En liten bit vanilj

Vaniljen skäres i små bitar och lägges tillsammans med det andra i en kastrull och får under ständig omrörning koka tills en droppe stelnar i kallt vatten. Härefter upphälles det på en plåt och skäres i rutor sedan det stelnat. Karamellerna inrullas till sist i smörpapper.

Recepten är hämtade från Svea Larsson receptbok, 1931, Hallands Konstmuseums arkiv
Läs mer om Svea Larsson

 

Fruktkräm

Ca 600 g frukt eller bär
4 dl vatten
Ca 1 dl socker
2½ msk potatismjöl
Gräddmjölk till servering

Rensa bären, skala och ansa frukten och skär rabarber i centimeterstora bitar. Koka upp vatten och socker och lägg ner bär eller frukt. Koka under lock tills allt är mjukt. Söta eventuellt mer. Ta av kastrullen från plattan. Vispa potatismjölet slätt i lite kallt vatten och rör ner redningen i en tunn stråle. Låt krämen få ett uppkok. Häll den i en skål att kallna och strö lite socker på ytan så att den inte skinnar sig. Servera kall kräm med gräddmjölk.

Receptet hämtat ur boken Nostalgiboken. Minnen, beskrivningar och recept från  1950-, 1960-, 1970- och 1980-talen av Annica Triberg och Eva Kallhed, 2005