Elsas kläder

På huvudet bär Elsa en kerchief, ett kvadratiskt tyg i linne. Ordet karchief kommer från franskan och betyder skydda huvudet. Ovanpå den bär hon en coif, en mössa i linne. Ursprungligen användes den under ringbrynjehuvan, men senare blev det ett civilt plagg som bars av båda könen. Under 1300-talet var grunden för alla kvinnofrisyrer mittbena och flätor. Man började flätan ovanför öronen. Skulle man vara fin flätade man in ett färgat band eller smycke. Flätorna kunde ordnas i bullar runt öronen eller som en krans runt huvudet. Elsas klänning heter kolt. Det är ett rakt långt plagg med långa ärmar som ser likadan ut för både flickor och pojkar. Oftast sydde man kolten i stampat ylletyg, så kallat yllestamp. Men det kunde också vara gjort av linne – lärft. Kolten på bilden har fått knäppning fram ända upp i halsen. Från 1200 talet var det brukligt med knappar som var gjutna i bly och tenn eller tillverkade i tyg. Hennes förkläde eller överklänning är en surcot. Det är en lång överkjortel utan ärmar som dras över huvudet. Ibland var den öppen i sidorna med knytband under armarna. Manteln hon bär är ett enkelt ärmlöst överplagg, rektangulärt eller halvcirkelformat av stampat ylletyg. Den hängs över axeln och sveps runt kroppen. Ett dräktspänne håller manteln på plats. På fötterna har hon remskor eller remkängor av skinn eller läder. Om det var kallt stoppade man ett ullkläde eller halm i skorna som isolering. Elsas korg är flätad av eneträ. Korgflätning har förekommit sedan förhistorisk tid, spår av detta har hittats från yngre stenåldern. Örkelljunga söder om Halmstad är kända för sin Enekorgstillverkning.

Köpmannnens kläder

Köpmannen intill Elsa bär en fyrisk mössa eller frihetsmössa. Namnet kommer från frigivna slavar i antikens Rom som bar dessa mössor för att visa sin frihet. Den används av sjöfolk och den finns bland annat på en del flaggor, i Argentinas stadsvapen och USA:s stadsemblem. Än idag finns den kvar som vår röda toppluva och Smurfarnas vita luvor. Över axeln bär han en mantel. Ordet mantel kommer från latin; Mantellum och betyder hölje, fodral, klädesplagg som draperas över kroppen. En mantel har ingen huva, en mantel med huva kallas kåpa. Köpmannens mantel är gjord av vadmal – ett stampat, grovt ylletyg som kunde användas som betalningsmedel. Så här räknade man:

Våd = bredden på tygstycket
Mal = mål = mått = betalningsmedel
1 mark Wadhmala = 96 alnar (1 aln = längdmått från armbågen till långfingret och är lika mycket värt som en vägd mark silver = Örtug = silvermynt år 1390)

Under manteln har mannen en kjortel i rött som knäpps med tennknappar. Om livet bär han ett bälte i läder med ändbeslag i tenn. I bältet hängde han sin kniv eller dolk och en läderpung som på 1300-talet ofta var gjord av betsat skinn och rikt dekorerad. Hosor omsluter benet och – ibland bara delvis – foten och knyts fast med läderremmar. För att skydda skrevet har han rymliga kalsonger i linne, ett tygstycke kallat brokar. På fötterna bär han remkängor i läder.