Att sjunga för ägg

Skall du sjunga för ägg på Valborg? Inte? Vet du inte vad det är? Men det var ju konstigt, det vet väl varenda hallänning vad det är för något? Nej, så är det ju inte. Idag är det nästan ingen som ”sjunger för ägg” längre. Men förr i tiden gick många ungdomar och barn runt i gårdarna och sjöng visor om våren. Som tack för den vackra sången kunde man få ägg, och kanske en peng. Lite samma sak som många gör idag vid Halloween.

En sång som många sjöng lät så här:

Nu komma vi uti er går’
Maj är välkommen
och fråga om vi sjunga får
Sommaren är så ljuvlig för vår ungdom

Fick man något så fortsatte man sjunga:

Och tack, och tack det ska ni ha
Maj är välkommen
för gåvan den var mycket bra
Sommaren är så ljuvlig för vår ungdom

Men fick man inget av folket i gården, då kunde man sjunga
något elakt till dem:

Har hönan inte vurpet än?
Maj är välkommen
Hugg huvet av den rackaren
Sommaren är så ljuvlig för oss ungdom

Vem var den heliga Valborg?

Man kan nog lugnt säga att det katolska helgonet Valborg hör till de mer okända helgonen i världen. Hon ska ha varit en engelsk prinsessa, som kom till Tyskland under 700-talet för att hjälpa till att kristna tyskarna. Hennes insatser må ha varit viktiga, men hon har lämnat väldigt lite avtryck i vår historia. Den 1 maj 870 flyttade man hennes kvarlevor till ny plats, och den dagen fick hennes namn, och det är faktiskt så enkelt att vi idag firar hennes namn och Valborgsmässoafton dagen innan!

Den 30 april är dagen mitt emellan vårdagjämning och midsommar, och på många ställen i norra Europa firas vårens ankomst precis som man gjorde långt innan den kristna kyrkan anlände med sin tro. Då tände man eldar, och då skulle man skrämma häxor och annat oknytt bort från trakten. Redan för flera hundra år sedan beskrivs det också som en dag för fest och upptåg. Man klär ut sig och eldar, har kalas och sjunger för ägg runt om i gårdarna. Så det är kanske inte konstigt att vi idag har samma traditioner kvar bland både studenter, familjer, ungdomar och gamla.

Sedan kan det vara bra att veta att den heliga Valborg är skyddshelgon för dem som smittats av rabies. Helgon är roliga figurer!

april 2014