Danmark är i krig. Svenskarna har sänkt flera av kungens skepp. Hårda tider. Vi har nästan hunnit bygga klart skyddsmuren runt staden. Alla måste hjälpa till så att det blir klart innan svenskarna kommer.

Älvsborg är danskt nu så det finns ingen hamnstad för svenskarna på västkusten. Tvingas de att sälja alla sina produkter genom oss kommer vi att bli rika säger kungen.

Ja, hej jag glömde bort att presentera mig. Jag heter Algot. Och kungen, han talar nog om sig själv när han säger att ”vi skall bli rika”.

Det tar lång tid att bygga murar. Svenskarna har många kanoner, så de måste bli starka. Vi har hunnit göra klart flera runda kanontorn. Far har varit med och byggt dem. Han säger att kanonerna kan skjuta åt flera håll inne från dem. De ska bli högre är det tänkt, så att soldater kan stå uppe på dem och skjuta ned på svenska anfallare. Staden är full av soldater. Flera av dem pratar tyska. Kungen betalar främmande soldater för att skydda staden.

Soldaterna håller till vid det gamla klostret Sankta Anna. De handlar en del av oss men samtidigt måste vi försörja dem med mat och vatten. De dricker mest öl hela tiden. Och ropar på folk som går förbi. De kan bli besvärliga när de dricker sig fulla också. De är läskiga med sina vassa vapen.

Far säger att jag ska gå i skola snart. Skola, tänk er! Stadens skola ligger vid prästgården mitt emot kyrktornet. Där ska jag lära mig latin, och att skriva och räkna. Sedan vi blev Lutheraner har mycket förändrats berättar far. Nu ska alla lära sig att läsa, och kungen och hans män bestämmer mer.

Det finns de som säger att den svenske kungen Erik är helt galen. Han är nu i krig mot flera länder, samtidigt som han slåss mot sina egna stormän.

Sedan försvarsmurarna byggts är det svårt att lämna staden. Man måste ha tillstånd. Enda sättet att komma ut till fälten är att ta sig genom någon av stadens portar och över träbroar som leder över vallgraven. Man kan inte smyga. Flera soldater ser varje steg man tar. Innan kunde vi köpa in varor, till och med från svenska handelsresande, utan att någon blandade sig i. Nu ska allt redovisas.

Alla pojkar och män i staden drillas av soldaterna. Vi ska träna på att exercera och springa med kulor, krut och vatten. De säger att det är viktigt att vi klarar av det när svenskarna kommer. Mor och mina systrar måste sy kläder hela dagen till soldaterna. För det får vi extra ransoner av mat.

Se och hör Algots berättelse (animerat bildspel)

När Algot växer upp är det krig

 

Staden är full av soldater