Eriks kläder

Struthuvan Erik bär på huvudet är ett typiskt medeltidsplagg, gjort av ylle. På överkroppen bär han en kolt i valkad ylle. Kolt används av bägge könen. Om midjan bär han ett rep. På den här tiden hade kläderna inga fickor. Istället användes skinnpung och läderväska. I läderväskan kunde man till exempel förvara flinta och fnöske som användes för att göra upp eld. Eriks hosor är gjorda av ull och fästs med läderremmar. Hans skor är av läder. De kallas remsko och knyts med läderremmar.

Petrus de Dacias kläder

Petrus de Dacia tillhörde Domenikanerna – ett kyrkligt samfund vars mål är att sprida den kristna tron, främst genom predikan. En predikarbroder kallas också Svartmunk eftersom kläderna de bär är svarta. Han bär inget på huvudet och delar av hans hår är avrakat. Seden att raka av sig delar av eller hela sitt hår heter tonsur. Detta är vanligt bland munkar och präster inom den latinska kyrkan, som tecken på sin ståndstillhörighet. Nedfälld över axlarna bär han en struthätta. Det är en huva tillverkad i valkad ull med lång strut som man kan vira om halsen som en halsduk. Hans mantel med hätta är tillverkad i svart ull för att visa att han tillhör Svartmunkarna. På kroppen bär han också en underklänning, en så kallad kjortel eller tunika. Det är en enkel, rak, lång klädnad med långa vida ärmar sydd i linne som hålls samman med ett rep eller bälte. Överklänningen är en skapular, ett linne med knytband i sidorna. Hosor omsluter benet och – ibland bara delvis – foten och knyts fast med lädersnören. För att skydda skrevet har han rymliga kalsonger i linne, ett tygstycke kallat brokar. På fötterna bär han de medeltida läderskorna remsko. Inte helt oväntat bär han också på en lärobok. Domenikanerna la stor vikt vid studier, speciellt vetenskapliga studier.

Tjänstehjonets kläder

För att skydda huvudet bär han en coif, en kvadratisk duk i linne. Struthättan hänger över axlarna med huvan nere runt halsen. På överkroppen bär han en kolt som dras över huvudet och knäpps framtill med läderremmar. Ett förkläde skyddar kolten under arbetet och visar på status. Förklädet hålls uppe med ett rep och i repet finns en dolk samt väska och pung för tillhörigheter. Precis som Petrus de Dacia bär han de rymliga kalsongerna brokar. Och häri fäster han sina långa strumpliknande hosor.