Hallå! Jag heter Peter och bor på Andersberg. Jag är 14 år. Jag och min mamma flyttade hit för bara ett år sedan efter att mamma och pappa skilt sig.

Andersberg är ett nästan helt nybyggt område och här bor människor från många olika länder. De kom hit till Sverige för att det fanns massor av arbete. Fabrikerna ropade efter folk som kunde arbeta. Jag har fått många nya kamrater här på Andersberg, så det är bra att bo här. Här finns en ny skola och ett köpcentrum med butiker och allt möjligt.

Mamma arbetar på Eleiko. Där monterar de våffeljärn och tillverkar skivstänger som man tyngdlyfter med. Det är annars flest män som arbetar där men min mamma säger att kvinnor också kan arbeta med sådant. Hon säger att nuförtiden kan kvinnor arbeta med vad de vill. Många kvinnor strävar efter att det ska bli bättre och mer rättvist i samhället. De kallar sig feminister. Min mamma kallar sig inte just det men hon har starka åsikter om saker och ting. Hon var med och protesterade mot att de rivit så många gamla hus inne i stan. Hon säger att hon inte kan förstå hur de kan riva de gamla husen och istället bygga nya ”fula” hus. Hon och några vänner har demonstrerat och gjort namninsamlingar. Men har det hjälpt? Nej, de har rivit många gamla hus i stan. Mamma är speciellt arg för att de rev en restaurang som låg bredvid Norre Port. Nyktran kallades den visst. Efter att de rivit den har arkeologerna grävt där, och man hittade massor av rester från det gamla Halmstad, från den gamla fästningen också.

För några år sedan bytte trafiken om från vänster- till högertrafik. Det var precis när jag hade fått en cykel och lärt mig cykla. Och sedan så skulle jag lära mig att cykla på den andra sidan. Det var inte det lättaste. Jag minns att mamma och pappa svor en del i början när de körde bil i korsningar. De håller nu på att ändra om trafiken inne i stan. Nu får man inte längre köra genom Norre Port eller på Storgatan. Innan fick man köra därigenom när man kom från norr.

Vad gör jag när jag inte går i skolan? Jag brukar titta en hel del på tv på helgerna. Det är mycket bättre nu när vi fått en kanal till, TV2. Och nu när det också blivit färg-tv. Ja, det är två i min klass som fått färg-tv. Ibland går jag på bio med några vänner inne i stan. Och så tränar jag handboll i Sporthallen. Två gånger i veckan cyklar jag och kompisarna som också spelar i samma lag dit. Vi spelar i Drott. Ibland får vi fribiljetter och kan gå och titta på de stora matcherna. Då är det fest, för Drott är bäst i Sverige! Ja, de kanske inte vinner allt, men bäst är de. På somrarna tar vi cyklarna ner till Östra stranden och badar. Där är det skönt, och man slipper snobbarna på Tylösand.

De har nyligen invigt en stor staty nere vid Nissan. Det är en konstnär som gjort den, Pablo Picasso heter han. Min mamma säger att han är en känd konstnär. Jag tycker att statyn ser ut som ett papper man har vikt och klippt i. Men mamma säger att jag inte förstår mig på konst. Ja, det är okej, för hon förstår sig i alla fall inte på musik.

Se och hör Peters berättelse (animerat bildspel)

Peter spelar handboll i Drott


I stan rivs många gamla hus