Torbens kläder

Torbens toppluva kallas frihetsmössa. Hans tröja är en gambeson med vadderat livplagg, hög ståkrage, enkel knapprad med klädda knappar fram och ärmar med vadderad axelpuff. Ryggsäcken är tillverkad av skinn. Den snörs ihop upptill och kallas ränsel. Axelremmarna är av läder. Läder är hud som behandlats så den blivit beständig mot förruttnelse och bevarat sin naturliga styrka och spänst. Denna behandling kallas garvning. De vida knäbyxorna kallas culotte. De har en lucka som knäppning i midjan och slutar strax under knät och fästes med knappar, rem och spänne. Torbens skor är gjorda av läder med spänne av mässing. Mässing som är relativt billig att framställa kallades för fattigmannsguld. Han bär också handstickade knästrumpor i ull som fästes med ett band under byxans knälinning

Mannen på vägen

På huvudet har mannen mjuk filthatt med vid brätte och band omkring hattkullen. Likt Torben bär han gambeson, ränsel, culotte, knästrumpor i ull och läderskor med spänne i mässing.

Torbens mor

På huvudet bär Torbens mor en veckad huva, eller så kallad hätta liknande den som soldaterna bar under sin hjälm. Hennes långärmade blus är gjord i linne. Över den bär hon en hel livklänning där överdel och kjol är hopsydda eller häktade i midjan, och ovanpå den ett midjeförkläde i vitt linne. I förklädeslinningen sitter en läderpung. På fötterna har hon stickade yllestrumpor, läderskor med rem och spänne i mässing.