Stängda gränser
I mars 2020 stängde många länder världen över sina gränser. Den hotande och pågående pandemin fick människor i ledande ställning att bomma igen och stoppa insläpp av folk och varor mer eller mindre totalt. I några länder satte man invånarna i något som liknade husarrest – har du inget livsnödvändigt ärende att utföra, så skall du stanna inne!! Hela världen påverkades alltså inte bara av smittan och sjukdomen utan också av åtgärderna för att stoppa den. Resor och varor fick vänta, vänta till senare.

Men, det är inte första gången som det blivit stopp vid länders gränser, eller för dem som vill röra sig  inom länder, eller ens utanför huset där man bor. Förr som nu kan man behöva ett pass för att resa till annat land, och då och då har man behövt pass eller godkännande från prästen för att åka till annan ort också inom landet. Landets politiker har bråkat om det skall vara fritt fram att handla med andra, eller om det skall vara höga tullar på saker köpta utomlands; allt för att stärka den egna industrin.

I september 1939 brakade militärmakten Tyskland in i Polen och inledde sex år av krossande krig över hela världen. I Sverige, som lyckades klara sig undan invasion omslöts man av krigförande och ockuperande länder. Viktiga vardagsvaror som man vant sig vid att ha; kaffe, bensin, gummi, choklad  och kryddor blev plötsligt bristvaror och högt eftertraktade lyxprodukter. Och resa utomlands blev det inte tal om alls.

Konstnärer, författare och målare hade gärna tillbringat tid i storstäder som Paris, Rom och Berlin, eller kanske på den vackra franska och italienska landsbygden. Men nu var den dörren helt stängd, och man fick snällt leta upp andra platser att fara till för inspiration; en slags ”hemester”. Ett av dessa ställen blev Söndrum i Halmstad, där konstnärer från Sverige mötte upp lokala storheter och skapade – Söndrumskolonin var född.

Att stanna hemma är alltså långt ifrån något nytt. Det är bara anledningarna som växlar – krig, pandemier, politik eller bara bristen på möjligheter att resa. Hur kommer du att göra den dagen inga sjukdomar stoppar dig längre? Fara iväg? Eller har du vant dig vid det hemnära livet?