Hur man tillreder en rätt kallad vitt mos

1 limpa torrt bröd av vetemjöl
6 ägg
6 dl gammaldags mjölk
1 g saffran
3 msk extrasaltat smör
3 krm kanel

Tag innehållet från en vetebrödslimpa och hacka eller mortla till smulor.
Vispa äggen lätt med sked.
Rör ihop brödsmulor, mjölk och ägg.
Tillsätt saffran.
Låt sjuda under omrörning på låg värme tills det tjocknat.
Stjälp upp på fat och lägg en rejäl smörklick på toppen.
Strö kanel över.

Rätten påminner om mannagrynsgröt med smak av saffran. Det går bra att äta den som dessert eller tillsammans med kokt eller rökt lax.

 

 

Om en rätt som heter Kaliis

6 dl kanter skuren i tärningar från bröd bakat på vetemjöl
6 st äggulor
3 dl gammaldags mjölk

Skär vetebrödet i tärningar och lägg i en stekpanna med hög kant.
Blanda äggulor och mjölk och häll över brödsmulorna.
Sätt på plattan på låg värme och låt stå tills det tjocknat nog för att skäras i bitar.
Tillred gärna rätten på en trefot över öppen eld.

Recepten är hämtade ur boken En sås av ringa värde och andra medeltida recept av Daniel Serra och Hanna Tunberg, 2009