Gröt, välling och soppor var vanliga inslag i kosten under 1700-talet för bönder och den fattigare delen av befolkningen. För borgerskapet var det annorlunda.

Nu gjorde kaffet sitt intåg till Sverige. Ursprungslandet var Turkiet där bland annat kung Karl XII vistats och smakat på den nya drycken. Det finns bokfört hos tullen att kaffe införts här redan i slutet av 1600-talet. På 1700-talet öppnade ett flertal kaffehus i Stockholm där männen samlades. Kvinnorna tog sig an drycken i hemmen. Sockret kom nu också i bruk.

Cajsa Warg gav år 1755 ut kokboken Hjelpreda i hushållningen för unga  fruentimber. Boken blev en storsäljare några år senare och översattes också till tyska. Här följer ett par recept från hennes kokbok.

 

Stekta jordärtskockor med persilja

Jordärtskockor förvällas och skalas, sedan doppas de uti sönderklappade ägg och vältras uti vetemjöl, då haver man smält smör tillreds uti pannkakspannan och lägger dem däruti, samt låter dem bliva gulbruna, sedan tagas de upp, och då lägges persilja, varifrån de grova stjälkarna äro plockade, i pannan igen. Låt henne stekas till dess hon något styvnar. Ärtskockorna läggas på fatet och garneras med persiljan. Detta smakar bäst när det är varmt.

 

Siskon (små korvar)

Till 6 marker (2,5 kg) helt rent fläsk, som ej är köttblandat, tages 4 marker (1,7 kg) rent svin- och 2 marker (8,5 hg) oxkött. Fläsket skäres helt fint, men köttet hackas ännu finare. Sedan knådar man allt väl tillsammans, och slår därpå ½ stop (6,5 dl) säckvin (sekt), något peppar, ingefära, salt  och muskotblomma eller muskot. Då göras små bullar och läggas uti  spritsbakelsedosan. Träd hela tarmen, så lång som man vill hava honom, uppå den tratten som sitter på dosan, och krama honom sedan full. Härtill bör vara smala fårtarmar.

 

Chocolade á la glace

Lägg 8 lod (1 hg) riven choklad uti ett halvt stop (6,5 dl) söt mjölk, samt litet sönderstött kanel och socker efter smak, vispa alltsammans väl tillhopa, och låt sedan stå övertäckt en timma. Därefter silas det genom ett tunt kläde, slås sedan uti vad form som behagas, och låter det frysa.

Recepten är hämtade ur Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimmer  som utkom år 1755. Från boken Cajsa Warg och hennes kokbok av Margit Palmer, 1985